Σίκινος

Ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας και από τα λίγα νησιά των Κυκλάδων που έχουν παραμείνει αυθεντικά και σχεδόν ανέπαφα από τις αρνητικές επιδράσεις του τουρισμού… Μία μικρή όαση γαλήνης στο μέσον του Αιγαίου!

Στην πιό όμορφη παραλία του νησιού, την Αλοπρόνοια, κυριαρχεί ένας πανέμορφος γραφικός οικισμός όπου βρίσκονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο LUCAS STUDIOS  Panorama.

 

Οι Άνθρωποι

Οι κάτοικοι της Σικίνου ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την αλιεία και λιγότερο με τη γεωργία και τον τουρισμό, η οποία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Οι ντόπιοι είναι απλοί άνθρωποι, ζεστοί και φιλόξενοι.Σας προσφέρουν απλόχερα  την αγάπη τους και το χαμόγελο τους και κάνουν το καλύτερο για να περάσετε τις διακοπές σας σαν το σπίτι σας.

 

Αξιοθέατα

  • Τα Αρχοντικά: Απο τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Κυκλάδων.
  • Η εκκλησία της Παντανάσσας (1787): Με θαυμάσιες μεταβυζαντινές εικόνες της Κρητικής σχολής.
  • Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής: Στην άκρη του βράχου, σε επιβλητική τοποθεσία, δίνει την εντύπωση κάστρου, καθώς περιβάλλεται απο τείχος. Οι κάτοικοι κατέφευγαν σε αυτό κατα τις πειρατικές επιδρομές.
  • Η Μαύρη Σπηλιά: Στο βόρειο τμήμα της Σικίνου, το μεγαλύτερο απο τα σπήλαια που υπάρχουν στο νησί.
  • Επισκοπή: Αρχαίος ναός του ΠΥΘΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ 3ός  αιώνας μ.χ

Μετακινήσεις

Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι 18 χλμ περίπου. Υπάρχει λεωφορείο που καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών εκτελώντας πυκνά δρομολόγια Λιμάνι-Χώρα-Επισκοπή.

Στις παραλίες μπορείτε να πάτε με λεωφορείο (δρομολόγια πρός Αϊ Γιώργη και Διαλισκάρι) και με τουριστικά σκάφη (δρομολόγια πρός Μάλτα, Σαντορνέϊκα, Αϊ Γιάννη, Καρά, Αϊ Παντελεήμονα). Επίσης, άν ο καιρός το επιτρέπει, κάνουν τον γύρο του νησιού.

 

Η Σίκινος είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμες και χαλαρωτικές διακοπές. Το μικρό κυκλαδίτικο νησί με έκταση μόλις 41 τ. χλμ. και βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και στη Φολέγανδρο. Με τη πέτρα και το άσπρο μπλε να κυριαρχούν στο νησί, η Σίκινος έχει καταφέρει με τη πάροδο των χρόνων να διατηρήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα.

Η χώρα, μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων, βρίσκεται στο χείλος ενός απόκρημνου γκρεμού χαρίζοντας εκπληκτική θέα στους επισκέπτες της. Η χώρα είναι αποτέλεσμα συνένωσης δύο οικισμών, εξίσου γραφικών, το κάστρο και το χωριό. Το λιμάνι του νησιού, η Αλοπρόνοια, βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και απέχει 3,5 χλμ. από τη χώρα.

Το ταξίδι για το νησί διαρκεί 8 ώρες με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Τους καλοκαιρινούς μήνες εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια.

 

Γενικά

Η Σίκινος είναι ένα μικρό νησί των νότιων Κυκλάδων ανάμεσα στα νησιά της Ίου και Φολεγάνδρου. Λόγω του μεγέθους του, είναι ιδανικό για μια ευχάριστη και ήρεμες διακοπές. Το νησί έχει μια κάπως στεγνό και βραχώδες τοπίο. Όλα γύρω σας δείτε τα μαγευτικά καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Το σημαντικό αρχαιολογικό αξιοθέατο είναι τα ερείπια του αρχαίου οικισμού που βρίσκεται λίγο έξω από την Επισκοπή. Ένας ακόμα τέτοιος θησαυρός διατηρείται στο ακρωτήριο της Μάλτας, το οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν “Παλιόκαστρο”. Μην χάσετε το σημαντικό λαογραφικό μουσείο, όπου διατηρούνται πολλά αντικείμενα. Ανάμεσα σε άλλα εκεί μπορείτε να δείτε και αρχαίο ελαιοτριβείο.

Σίκινος σήμερα προσφέρει πολλά στους τουρίστες για να εξερευνήσουν. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφτείτε. Η πεζοπορία κατά μήκος των απομακρυσμένων και βραχωδών μονοπατιών του νησιού, είναι μια σημαντική τουριστική δραστηριότητα. Η Σίκινος είναι ευλογημένη με μια σειρά από παραλίες. Η αμμώδης παραλία στο λιμάνι είναι δημοφιλής για κολύμπι. Επίσης, υπάρχουν μερικές απομονωμένες παραλίες, όπως ο Άγιος Γεώργιος, και του Αγίου Παντελεήμονα. Αυτές μπορούν να προσεγγιστούν από το λιμάνι με σκάφος.

 

Μυθολογία

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, οι γυναίκες της Λήμνου αποφάσισαν να εκδικηθούν τους άντρες τους επειδή αισθάνονται παραμελημένες από αυτούς και έτσι σκότωσαν όλους τους άνδρες του νησιού.

Η Υψιπύλη, κόρη του βασιλιά Θόαντα, επινόησε ένα σχέδιο για να σώσει τον πατέρα της, ως εκ τούτου, αυτή τον έριξε στη θάλασσα για να ξεφύγει από τις γυναίκες του νησιού, σε ένα κλειστό βάζο. Τα κύματα του ξεβράστηκε στην ακτή του νησιού Σίκινος, η οποία την εποχή εκείνη είχε το όνομα: Οινόη ως μια μεγάλη παραγωγός του καλού κρασιού. Εκεί, ο βασιλιάς Θόας παντρεύτηκε μια γυναίκα από το νησί. Ο γιος τους ονομάστηκε Σίκινος – όπως και το σημερινό όνομα του νησιού.

 

Η Σίκινος στην ιστορία

Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο νησί δείχνουν ότι η Σίκινος κατοικήθηκε την Μυκηναϊκή εποχή. Τον 10ο αιώνα π.Χ. Οι άποικοι εγκαταστάθηκαν νησί του Ιονίου και στη συνέχεια έπεσε στα χέρια των Αθηναίων στα τέλη του 5ου αιώνα. Το νησί κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως τόπο εξορίας. Αργότερα, έπεσε στα χέρια των βυζαντινών και βενετικών που έκανε το νησί μέρος του δουκάτου της Νάξου. Το 1537 καταλήφθηκε από τους Τούρκους, ενώ αργότερα ενσωματώθηκε το 1829 με την υπόλοιπη Ελλάδα

 

This post is also available in: Αγγλικα